2012. szeptember 22., szombat

Versailles - A kastély

Ha Párizsban jár valaki, akkor Versailles kihagyhatatlan. Ha kocsival érkezünk, nehéz parkolóhelyet találni, és elég drága is. Mi egy, a kastélyhoz közeli kis utcában találtunk helyet, ahol a parkolóóra éppen nem működött, így ingyen parkoltunk, szerencsénkre megúsztuk büntetés nélkül. Egyébként a rend őrei itt szinte észrevehetetlenek. Pedig, mint minden múzeumban, itt is komoly ellenőrzés van, fémkapu meg egyebek...
A kastély pompája még ma is csodálatos, ha valaki "díjazza" az ilyen jellegű hivalkodást. Aranyozott kapu, kerítés (ez a szó nem is helyes ebben az esetben:)), tetőzet. Pompa mindenhol... és tömeg. Ottjártunkkor a parkban és a kastélyban is kortárs alkotások, installációk "bolygatták" meg az összképet.
Kétszer kell sorba állni, egyszer a jegypénztáraknál, és utána a kastélyba jutáshoz. Hosszú, végtelennek tűnő sor, de mégis gyorsan haladtunk. Mindenféle náció megtalálható itt, az egész világból. A kastélyparkba nem kell belépő, szabadon bejárható. Vasárnap délután zenével és működő szökőkutakkal szolgálnak.
 
Kezdjük a beszámolót a kastéllyal...

Közeledünk...
A királyi kápolna
A Márványudvar
A palota a kastélypark felől
Az egyszerűség és a pompa együtt
Mindenki akar egy képet a kastéllyal a háttérben
Aranykapu
Gazdagság és hatalom
Szinte sokkoló
A Királyi udvar "kerítése"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése